Van kritiek naar vriendelijkheid

Aan ieder begin van een nieuw jaar zie ik het overal om me heen. Goede voornemens, intenties en hoopvolle verwachtingen. Zelf heb ik daar niet zoveel mee om dit op 1 januari te doen. Sowieso heb ik niets met voornemens, dan neem je je namelijk iets voor en is het nog maar de vraag of je het ook echt gaat doen of zijn 🙂  Wat als je geen verwachtingen zou hebben hoe en op welke manier iets of iemand in je leven zal verschijnen…het houdt het leven een stuk opener en verrassender! Waarom zijn er eigenlijk zoveel goede voornemens? Er kunnen uiteraard meerdere redenen zijn maar vaak vinden we dat er iets niet goed doen of niet goed is, aan onszelf of iets in ons leven.

In mijn praktijk en op social media komen er zoveel berichten en verhalen voorbij wat mensen allemaal als niet goed ervaren aan zichzelf, relaties, hun bedrijf/loopbaan, hun leven. Hoeveel kritiek ze hebben op zichzelf:

Ik ben te dik, te dun, niet goed genoeg, ik doe niet genoeg, ik heb te weinig klanten of juist te druk, te weinig kennis, geen energie, geldtekort, wie ben ik nou…en noem het maar op. En weet je….als je voortdurend zo kritisch naar jezelf en je leven blijft kijken en praten, zal het ook niet snel veranderen.

Alles waar je aandacht aan geeft groeit namelijk… Onderschat ook niet de kracht van gedachten en woorden. Alles is energie en heeft een frequentie en als je je gelukkiger wilt voelen en je verlangens werkelijkheid wilt laten worden is het belangrijk om je hiervan bewust te zijn en anders te kiezen.

Als je merkt dat je in een negatieve spiraal zit ( en wie heeft dat niet op zijn tijd :-)?) zeg dan tegen jezelf: STOP

Stop – Take a deep breath in – Observe – Proceed

Een hulpmiddel en ezelsbruggetje die ik van mijn leraar en inspirator Deepak Chopra heb geleerd en die ik zelf nog steeds regelmatig gebruik.

Stop, adem in, word je bewust van je gedachten/gedrag en kies opnieuw….Stop met jezelf de grond in te praten! Overal waar je jezelf bekritiseerd en veroordeeld hebt, wil je dit nu loslaten alsjeblieft? Hoe zou het zijn om wat vriendelijker voor jezelf te zijn?

Veroordeel jezelf niet maar kies opnieuw als je merkt dat je (weer) in je verhaal van negativiteit, kritiek, drama en oordelen zit. En kies de gedachte die op dat moment het beste voelt en makkelijkst haalbaar en geloofwaardig is voor jou. Hoe zou het zijn om wat vriendelijker en aardiger voor jezelf te zijn?

Heb je je al eens afgevraagd en erkend wat je allemaal al wel bereikt hebt? Hoeveel je al gegroeid en veranderd bent? En hoeveel levens je veranderd hebt door wie je bent en wat je doet? Misschien in je werk, je relaties of als je “gewoon” op straat iemand vriendelijk gedag zegt of een praatje maakt in de winkel. Heb je al eens erkend wat er allemaal al goed gaat en wat je betekent voor andermans leven?

Doe bovenstaande STOP oefening als je hoofd en gedachten een loopje met je nemen en schrijf ook eens iedere dag 3 dingen op wat er wel goed gaat, met jou en je leven en doe dit eens 30 dagen…30 dagen wat meer vriendelijkheid naar jezelf. Ik ben benieuwd wat er verandert. Laat je het me weten?

 

Deel dit bericht