Meditatie

Hoe zou het zijn om te leren mediteren? Mediteren heeft veel positieve invloeden in je leven, het is echt helemaal niet moeilijk, je kunt het overal doen en het is helemaal gratis! Wat houdt je nog tegen?

“Meditatie is geen methode om je geest stil te maken. Het is een methode om de stilte te bereiken die er al is, begraven onder de 60.000 gedachten die een gemiddelde persoon elke dag heeft”
Dr. Deepak Chopra

Waarom mediteren?

Meditatie heeft al vanaf een paar minuten per dag positieve gevolgen voor je gezondheid en geluksbeleving. Meditatie breng je tot rust. Je laat stress los en krijgt overzicht in je leven. Je lichaam komt in balans en je leert jezelf ook steeds beter kennen. Je komt als het ware dichter bij je ware aard en word bewuster. Het kan je leven op vele manieren ten positieve veranderen en zelf vind ik het heerlijk om te doen.

Dagelijks mediteren helpt je bij het:

  • omgaan met en verminderen van stress;
  • verminderen van angst;
  • verbeteren van je relaties;
  • creëren van innerlijke rust;
  • beter in contact komen met je intuïtie;
  • verbeteren van uw slaap(patronen);
  • verlagen van uw bloeddruk;
  • minder snel (ver)oordelen;
  • in contact komen met je innerlijke weten / hogere zelf.

 

Gezondheid
Meditatie kán een spirituele belevenis zijn – maar dat hoeft zeker niet.
Daarbij heeft meditatie vooral een groot aantal gezondheidsvoordelen. Meditatie vermindert namelijk stresshormonen in je lichaam. Je bloeddruk verlaagt en je lichaam kalmeert en herstelt zich.

Stress
Vaak zit je hoofd vol met allerlei gedachten, beelden, meningen, oordelen, behoeften en verlangens. Dit creëert grote onrust in je hoofd, waardoor het steeds lastiger wordt om hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden. Focus op zaken die echt belangrijk voor je zijn, neemt af, met alle gevolgen van dien. We willen of moeten vaak zoveel, onze hele dag is vol gepland en voor ons gevoel hebben we altijd te weinig tijd. Kortom: een prima voedingsbodem voor stress.

Rust
Meditatie is dé manier om weer rust, structuur en balans in je leven te brengen.
Een vaak gehoorde aanname over meditatie is dat meditatie bedoeld is om vrij te kunnen zijn van gedachten, met ander woorden: geen gedachten meer te hebben. Meditatie is echter niet bedoeld om je gedachten te onderdrukken of stop te zetten. Immers, als we geen gedachten meer zouden hebben, zouden we niet meer in leven zijn. Het gaat er om te accepteren dat de gedachten er zijn, deze waar te nemen zonder oordeel én de stilte en rust, die in iedereen aanwezig is, in jezelf te vinden.

Leren mediteren
Meditatie is een manier / instrument die het mogelijk maakt om weer rust, structuur, balans en focus te realiseren. Na enige oefening kom je in steeds diepere lagen van je bewustzijn en bereik je een steeds grotere innerlijke rust.
Er zijn diverse vormen van meditatie zoals geleide meditatie, stilte meditatie, mantra meditatie en visualisatie. Al deze vormen leiden tot een grotere mate van concentratie en rust.

Als je regelmatig mediteert, zijn de effecten in je dagelijkse leven blijvend. Je wordt rustiger, evenwichtiger en je kunt je beter concentreren. Vanzelfsprekend is het belangrijk om een vorm van meditatie te ontdekken die het beste bij jou past. Ik hou van diverse vormen van meditatie en ik vind bijvoorbeeld de Primordial Sound Meditatie heel fijn om te beoefenen. Deze vorm helpt me om te focussen en dieper te kunnen mediteren.

Wat is Primordial Sound Meditatie?
“Primordial sound” betekent letterlijk vertaald: oerklank. Primordial Sound Meditatie is een eeuwenoude meditatietechniek die afkomstig is uit de oude Indische wijsheid traditie. Tijdens de meditatie gebruik je een natuurlijke en op jou persoonlijk afgestemde klank (mantra), die je in stilte in jezelf herhaalt als hulpmiddel om je los te maken van activiteiten en gedachten en om toegang te vinden tot de stilte. Jouw persoonlijke mantra – jouw eigen primordial sound – wordt geselecteerd op basis van geboortedatum, -tijd en -locatie en komt overeen met de vibratie die het Universum maakte op het moment van jouw geboorte.

Hoe kun je Primordial Sound Meditatie leren?
Primordial Sound Meditatie kan gemakkelijk worden geleerd in vier korte sessies verspreid over een paar dagen.

In Sessie één leer ik je de basisprincipes van meditatie; de geschiedenis en het belang van de mantra.
In Sessie twee ontvang je in een persoonlijke instructie jouw eigen mantra en zul je leren hoe deze te gebruiken. We mediteren kort samen waarna je daarna voor het eerst zelf gaat mediteren.
In Sessie drie zul je de praktische aspecten van meditatie leren, ervaringen delen, antwoorden krijgen op vragen en wederom mediteren we samen.
In Sessie vier vertel ik je over de hogere staten van bewustzijn volgens de visie van Deepak Chopra die kunnen worden bereikt door het regelmatig toepassen van Primordial Sound Meditatie.

Meer weten? Klik hier voor data en aanmelden: Agenda