Hooikoorts, wat is er aan te doen?

“Pfff….ik word hier zo moe van”! roept de jonge vrouw als ze mijn praktijk binnenstapt. Sorry hoor, maar ik blijf maar niezen en mijn ogen branden bijna mijn hoofd uit. Heb het al jaren en ben het zo zat…ik hou zo van lekker buiten zijn en sporten maar dat is gewoon niet te doen zo”!

Misschien herken je het wel…hooikoorts. Waar voor de 1 de lente een feestje is als het seizoen weer begint, is het voor de ander een ware kwelling.

Wat is hooikoorts eigenlijk? Hooikoorts (de medische term is seizoensgebonden allergische rhinitis) is een allergische reactie van de luchtwegen voor pollen en stuifmeel van grassen, planten, bloemen en bomen.

Allergie. Wist je dat ongeveer 1 op de 8 mensen in Europa lijdt aan deze vorm van allergie? (bron: allesoverallergie). De allergische klachten aan de luchtwegen worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem na het inademen van stuifmeel die vrij rondzweeft in de lucht. Dit stuifmeel kan afkomstig zijn van verschillende grassen, bomen, planten of (on)kruiden. Van hooikoorts kan men in sommige gevallen een paar weken last hebben (bijvoorbeeld gedurende het bloeiseizoen van de berk) of het gehele voorjaar en zomer wanneer je allergisch bent voor verschillende bomen en grassen.

Wat is allergie? Een allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem van je lichaam. Stoffen die normaal niet een dergelijke reactie veroorzaken kan het lichaam nu met allergie symptomen op reageren. Van nature echter heeft je lichaam een prachtig zelfgenezend vermogen en zal het bacteriën, virussen en andere microben makkelijk vernietigen. Door allerlei (langdurige) oorzaken zoals stress, voeding, toxines raakt je lichaam uit balans en krijg je klachten. Gelukkig is hier wel wat aan te doen! En dit ervaarde ook de jonge vrouw uit mijn praktijk.

Aanpak. De aanpak was tweeledig:

  • als eerste de acute symptomen aanpakken  Hierdoor ging de heftigheid van de klachten eraf, er ontstond meer rust, ze kon weer makkelijker naar buiten en kreeg meer energie
  • als tweede daarnaast ook de oorzaak constitutioneel aanpakken toen de heftige acute klachten eraf waren. Het lichaam en immuunsysteem versterken en verbeteren, de gevoeligheid voor de pollen verminderen want als je alleen symptoombestrijding en niet de oorzaak aanpakt komt het steeds terug

Een paar weken later tijdens het tweede consult was ze al een stuk vrolijker: “Ik voel me een stuk gelukkiger! Ben weer gaan hardlopen buiten, zo fijn”! De klachten waren nog niet helemaal weg, maar wel een stuk verbeterd. We zijn hierna doorgegaan met fase 2, aanpakken van de oorzaak en hiermee het versterken van haar algehele immuunsysteem waardoor de gevoeligheid van de stof die de allergie veroorzaakt, in dit geval de pollen, verminderen. Het jaar erop was ze klachtenvrij, de enige momenten waarop ik haar nu nog in de praktijk zie is wanneer er een stress situatie is, hierdoor haar weerstand verlaagd wordt en ze weer wat ondersteuning kan gebruiken.

 

Deel dit bericht