meditatie

Meditatie

Wil je beginnen met meditatie of wellicht opnieuw beginnen met meditatie? Goed plan! Mediteren heeft veel positieve invloeden in je leven en het is echt helemaal niet moeilijk.

Waarom mediteren?

Wetenschappers bestuderen het. Dokters adviseren het steeds meer. Miljoenen mensen beoefenen het elke dag. Waarom? Omdat meditatie werkt.’ – Time Magazine
Meditatie heeft al vanaf een paar minuten per dag positieve gevolgen voor je gezondheid en geluksbeleving. Meditatie breng je tot rust. Je laat stress los en krijgt overzicht in je leven. Je leert jezelf ook steeds beter kennen. Je komt als het ware dichter bij je ware aard en word bewuster. Het kan je leven op vele manieren ten positieve veranderen en zelf vind ik het heerlijk om te doen.

Gezondheid

Meditatie kán een spirituele belevenis zijn – maar dat hoeft zeker niet.
Daarbij heeft meditatie een groot aantal gezondheidsvoordelen. Meditatie vermindert stresshormonen in je lichaam. Je bloeddruk verlaagt en je lichaam kalmeert en herstelt zich.

Stress

Vaak zit je hoofd vol met allerlei gedachten, beelden, meningen, oordelen, behoeften en verlangens. Dit creëert grote onrust in je hoofd, waardoor het steeds lastiger wordt om hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden. Focus op zaken die echt belangrijk voor je zijn, neemt af, met alle gevolgen van dien. We willen of moeten vaak zoveel, onze hele dag is vol gepland en voor ons gevoel hebben we altijd te weinig tijd. Kortom: een prima voedingsbodem voor stress.

Rust

Meditatie is dé manier om weer rust, structuur en balans in je leven te brengen.
Een vaakgehoorde aanname over meditatie is dat meditatie bedoeld is om vrij te kunnen zijn van gedachten, met ander woorden: geen gedachten meer te hebben. Meditatie is echter niet bedoeld om je gedachten te onderdrukken of stop te zetten. Immers, als we geen gedachten meer zouden hebben, zouden we niet meer in leven zijn. Het gaat er om te accepteren dat de gedachten er zijn, deze waar te nemen zonder oordeel én de stilte en rust, die in iedereen aanwezig is, in jezelf te vinden.

Leren mediteren

Meditatie is een techniek / instrument die het mogelijk maakt om weer rust, structuur, balans en focus te realiseren. Na enige oefening kom je in steeds diepere lagen van je bewustzijn en bereik je een steeds grotere innerlijke rust.
Er zijn diverse vormen van meditatie zoals geleide meditatie, stilte meditatie, mantra meditatie en visualisatie. Al deze vormen leiden tot een grotere mate van concentratie en rust. Als je regelmatig mediteert, zijn de effecten in je dagelijkse leven blijvend. Je wordt rustiger, evenwichtiger en je kunt je beter concentreren. Vanzelfsprekend is het belangrijk om een vorm van meditatie te ontdekken die het beste bij jou past, ik begeleid je daar graag bij!